SkEtsA kEhiDupAn

"Di mana anda berdiri, di situlah perlumbaan kehidupan anda dan lupakan masa silam"

~diantara kalian~

setelah terkial kial mencari kunci rumah dlm handbag aku yg penuh dgn pelbagai barang(bleh jadik mini pocket doraemon dah), pintu rumah aku buka dgn perlahan..eermm, seperti biasa..aku nampak gya sedang menonton tv..minah ni..biasa la.balik keje mesti terbongkang kat depan tv..ari ni xde plak nasi lemak ayam yg slalu die beli kat simpang depan umh tu..nampaknye gya je yg ada kat umah..(misha,ida,sam n wak msti lum balik atau baru kuar..)
aku menegur gya smbil berlalu masuk ke bilik..eerrm.ari ni sedikit penat.mgkin terpaksa menempuh jalan yg sedikit sesak walaupun dikawasan kampung..huh,bosan!

aku merapatkan sedikit pintu bilik sambil merehatkan badan aku yg sedikit penat..smbil mata aku melihat disudut katil aku.."pergh..banyaknye baju tak basuh..dh la ujan.msti lambat kering wpun guna mesin basuh" teriak ati kecil aku ni..tp takpelah.dh mmg kene basuh jugak.kalo tak alamatnye mgu depan xpayah pakai baju..hehe.

tgh syok aku duk layan perasaan..tibe2 dgr pintu umh aku dibuka.pastu dgr suara2 yg mmg familiar la kat umh tu..cuma kali ni lain sket(mcm kene kejo ngan antu plak) kelam kabut giler..pastu terus meluru kat dapur..aku diam lg kat bilik.mengamati ape la diaorang ni buat..pastu dgrla mcm2 bunyi kat dapur tu.kuali berlaga ngan senduk..papan memotong tu ngan pisau..dlm ati aku terdetik "ish..ada kenduri ke umh ni?ada org nak dtg ke?" sbb mcm meriah giler diaorang (misha..ida..ngan sam) ni kat dapur..

dek kerana tak tahan berteka teki..aku pun cpt2 kuar dr bilik..huh..segala sangkaan aku slh belaka..sam hanya memotong buah mangga,jambu dan sengkuang utk dibuat rojak buah..misha plak hanya merendam cili kering sblm di blend..ida plak..sedik rumit kejenye..mengupas kulit ubi kayu..huh.sungguh aku tertipu dgn lakonan diaorg..ingatkan mlm tadi leh la mkn tomyam campur+telur dadar+daging paprik..haha..aku pun dgn selamba sambung basuh baju aku tanpa menolong diaorg..dn gya..masih kaku dihadapan tv..huhu..bijak sungguh..

suasana dapur bertambah riuh.petang tu..kawasan taman perumahan kami pasti dh tahu yg menu kami mlm tu adalah ubi kayu rebus cicah sambal ikan bilis..(pergh..kecur air liur beb) kene plak makan time2 cuaca yg ala2 sejuk mcm kat genting tu..huh!

dlm proses nk masak tu..tibe2 misha menjerit..'aku dh cakap..asam jawa dh abis..ni msti gya yg abiskan"..dan dgn muka yg blur(atau wat2 blur..)gya dtg ke dapur lalu mengaku bahawa dia tlh menghabiskan asam jawa..huhu..lebih asam btl la minah ni..dan die terus kembali menonton tv..akhirnya stlh dipaksa..ida mengalah utk pg kedai lg skali..dan aku..terpaksa buat2 sukarela menyambung tugasan ida mengupas kulit ubi kayu tu..

nmpknye keje aku dh selesai..ubi kayu pun dh direbus..sekali sekali mkan makanan mcm gini..buat kami semua ingat kat kmpung halaman(ceh..mcm duk oversea plak)..tp seronok..smbil2 masak tu blh bercerita..mengutuk..mengumpat..huhu.2lah yg membuatkan masakan jadi lbh sedap...cili kering pun misha dh blend..rojak buah sam dh bleh makan..asam jawa?alamak..lum sampai lg..ida ni pg ngorat macha kat kedai tu ke?tak pun habiskan aiskrim kat dlm kete? xnak kongsi la tu..huhu..

skrg tgal smbal je lum siap.elok nak menumis..misha perasan bwg besa lak xde..huh..cpt2 cal ida..last2 ida dh kt dpn umh..adoi..terpaksa la guna bwg merah..ape lg..mak tiri pun mengarahkan gya menumbuk bwg merah walaupun umh kami ada blender..yelah..dr td tgk tv.skrg tibalah masa die plak wat keje.tp gya mmg suke tumbuk bwg sbb tu je satu2 nye keje yg die tau..hehe...maka kami pun meninggalkan mereka berdua di dapur..

skrg giliran kami tgk tv(konsert Af yg dh dihafal oleh Sam..tp tetap nk tgk) sambil mkn rojak buah..tibe2 dgr riuh kat dapur..nape plak?cicak jatuh dlm sambal ke(errmm..nyum..nyum)..tp skali lg sangkaan aku meleset.akibat drpd kene tumbuk bawang..gya tlh membalas dendam dgn menuang semua cili yg misha dh blend td ke dlm kuali..huh..kalo la misha xperasan..mau beratur je dpn toilet nanti..gya..gya..sungguh bijak kamu..akibat tragedi yg xdisengajakan itu..maka sambal kami menjadi begitu menarik..pedas sampai gya sendiri xbleh makan..last2 tambah gula (mcm side order la) kt dlm pinggan aku lg..(adakah kali ini juga tidak sengaja gya?huhu..mulia sungguh hatimu)..

maka dengan mulut yg xhenti2 mengeluarkan perkataan pedas..smbil tangan memasukkan ubi kayu yg dicicah dgn smbal tu..kami tanpa sedar telah sedikit kenyang..namun..msg2 masih tidak puas..lantas kami mengarahkan Sam menggoreng telur mata utk kami makan dgn nasi plak..wah..sambal yg pedas menjadi sedap..ditambah dgn kicap kipas udang dan telur mata..perut yg masih berkeroncong mula memperlahankan rentaknya..tangan2 kami semakin pantas menyambar telur diatas meja dan menceduk sambal yg di ilhamkan oleh misha dan gya...nescafe ais yg dari td telah abis..kami gantikan pula dgn mineral water...sambil2 tu telinga dan mata kami tertumpu pada skrin tv yg dh diubah channel kpd Buletin Utama..

mengimbau detik2 semalam membuatkan aku rindu pada persahabatan..mungkin batas2 waktu yg hadir menjadikan kita sering lupa tentang erti sahabat..mungkin keadaan sekeliling juga memaksa kita untuk terus melupakan sahabat..waktu yg aku perolehi smlam..tak mgkin akan sama dgn waktu yg aku akan hadapi esok..dan waktu smlm juga tak mmpu kembali lg..hargai setiap detik yg kita perolehi krn hari ini hanya akan menjadi kenangan..tetapi esok akan menjadi masa depan..

to all my housemate..

gya.misha,wak,ida n sam..
luv u all..korang sume kdg2 wat aku jadi gler dgn perangai kite yg mcm2 ni..huhu

8 tindak balas:

amoi gan drang je ko ingat erk?...ko xingat ker kite penah tempuh kesusahan kat keris mas 2...boleh masuk jadi ahli BERSAMAMU tv3...hua huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

October 24, 2008 at 11:52 AM  
~ida~ said...

huhu..aku ingat la.ko post la kat blog ko plak..huhu..sedihnye

October 24, 2008 at 12:03 PM  
HanIeYz said...

rindula nak g berkelah lagi...
dengan keadaan hujan tak menentu dan keadaan pulus yang tak brape nak ramai, terpaksa pendam hasrat tu dalam2...

teringin nak rase lagi ikan gigit kaki.huhuhuhuhu

October 24, 2008 at 12:39 PM  
Anonymous said...

aK BukaN Nye mALas...taPI yeLAh,daH RAmaI YG LebiH LayaK DARi aK Kan...heHEHe...saJE Je ltK Pedas SKIt aK TAu kwn2 Ak sk pEDAS aK REla waLAupOWn aK Xsk sgt PDAS ni...HEheHE...

(saPE2 yg kENe cirIT TU Sori LA ERk????)huhUHUU...

October 24, 2008 at 2:17 PM  

nox cam kenal ja anony 2...kawan2 kite g karoke ke 2?...huahuahau

October 24, 2008 at 3:28 PM  

hmm..kalo mcm ni aku pun nk cite jgk la suasana aku masak kt umah aku. tapi yg c***inya aku masak sorg2. ada housemate pun, housemate dh lari blk bangi blk.haih....lone ranger la aku blk kt umah tu.

October 24, 2008 at 5:33 PM  

wah..mcm penulis novel la ko ni..
ayat bukan main lg..walaubagaimanapun,seketika sume kuar..hehehe.. apa2 pun suasana semalam memang gamat, mcm2 benda blaku dlm sekelip mata..sampai kami terlalu kenyang n trus xg upsi..huhu..ingat sampai kawen tau!

p/s : ida ckp mcm ada 1 perasaan syg nyeee nk tinggalkkan moment tu..huh! frens r family, family r frens.

October 24, 2008 at 5:52 PM  

帳號的設計 要有什麼經驗
發問者: Hokkiao ( 實習生 5 級)
發問時間: 2008-10-07 06:59:19 ( 還有 1 天發問到期 )
解答贈點: 20 ( 共有 0 人贊助 )
回答:
2 意見: 0
[ 檢舉 ]
zycxxcz1234.blogspot.com

方案 : 一ㄍ 【WRETCH】 categorization分類 TRANSFER->一ㄍ [BLOGSPOT] ID帳號








NATIONAL TAIWANUNIVERSITY
IWANNA

October 27, 2008 at 7:56 PM